Renate Voetstra - Schrijver

 Over Renate

 

Renate Voetstra (1977) is geboren in Heino. Toen ze elf jaar was verhuisde zij naar het schippersinternaat in Zwolle. Het leven op het schip en het internaat heeft ze niet altijd even makkelijk gevonden. Op haar achttiende ging ze op kamers en vond het moeilijk om sturing aan haar leven te geven. Ze maakte regelmatig keuzes vanuit het 'overleven'. Dit pakte niet altijd goed uit. Desondanks rondde ze de opleiding MBO Sociaal Pedagogisch Werk met goed gevolg af en werkte in de crisisopvang van een kortverblijftehuis voor kinderen en jongeren. Ze deed hier veel ervaring op met autisme, PDD-NOS, gedragsproblematiek en kinderen met een lichamelijke en/of psychische beperking.

Op haar tweeëntwintigste kreeg ze een relatie met Peter die een levensgenieter was. Waar voorheen het haar maar moeilijk lukte om het leven richting te geven, hielp Peter haar te ontdekken wat belangrijke keuzes waren. Inmiddels werkte ze bij een kinderopvangorganisatie als pedagogisch medewerker met coördinerende taken. Binnen deze organisatie kon ze zich goed ontwikkelen op administratief gebied, het coördineren en plannen, beleidsplannen maken, samenwerken, het begeleiden van stagiaires en het werken met kinderen en ouders. Renate besloot de opleiding HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening te doen en dat bleek een schot in de roos.

Tot het noodlot toeslaat en in 2003 er bij Peter botkanker geconstateerd wordt en dit nieuws zet hun leven op z'n kop. Na anderhalf jaar ziekteproces sterft Peter en laat hij haar een belofte doen om weer gelukkig te worden. Renate komt in een rouwproces terecht en vraagt zich of hoe je ooit weer gelukkig kunt worden als je in zo'n diep zwart gat zit. Oude wonden die ze in haar jeugd heeft opgelopen zijn 'wakker' gemaakt. Ze ziet het niet meer zitten en wil het liefst bij hem zijn 'aan de andere kant.' Toch houdt de belofte haar op de been en geeft haar kracht om verder te gaan. Net zoals de afspraak die ze samen maakten dat hij aan haar zou laten weten hoe het met hem gaat als hij 'aan de andere kant' is. Toen deze afspraak uitkwam, waar ze iemand anders bij betrokken hadden, was dit voor haar het stoffelijke bewijs dat er 'meer' is tussen hemel en aarde. Door de afspraak ontdekte Renate dat ze fijngevoelig is en daarmee viel voor haar alles op z'n plek. Dit betekende dat niet alles wat ze voelt van 'haar' is. Ze besluit om haar oude pijn te helen, maar ook te ontdekken wat het betekent om fijngevoelig te zijn en hoe ze hier het beste mee om kan gaan.

Ze volgde individuele begeleiding, de cursussen Intuïtief Ontwikkelen, deed de training Chetana (bewust zelfmanagement en communicatie) en was vervolgens over dit alles zo enthousiast dat ze het materiaal en de knowhow hierover zelf ook door wilde geven. Het had haar gegeven dat ze dichter dan ooit bij zichzelf was gekomen. Ze had ontdekt waar ze goed in is en dat oude pijn te helen is zonder het opnieuw te hoeven herbeleven. Na het volgen van de opleiding Intuïtief begeleiden bij Cemra in Ruinerwold, besloot ze om in 2009 haar praktijk Vedanta te openen. Al gauw kwamen mensen naar haar praktijk om een energielezing te ontvangen en vroegen om meer. Renate ontwikkelde zich verder en deed de opleiding Avé Tara waarin het gericht begeleiden van mensen centraal staat. Vedanta is inmiddels uitgegroeid tot een centrum waar ze individuele begeleiding, cursussen, een training en opleidingen aanbiedt.

In 2006 ontmoette ze Jan en kreeg een relatie met hem. Ondanks dat ze nog in haar rouwproces zat stond de liefde voor Peter niet in de weg voor een nieuwe liefde. Het was niet makkelijk hun relatie vorm te geven vanwege weerstand uit de omgeving. Jan ondersteunde haar in het proces en had daarbij veel geduld. Een paar jaar later kregen ze samen een zoon en een dochter. Ze wonen nu in Hardenberg waar Vedanta ook gevestigd is.

Tijdens het rouwproces kreeg Renate vanuit haar omgeving te maken met angst rondom de dood wanneer ze vertelde over haar ervaringen rondom het sterfproces. Om het taboe rondom de dood te doorbreken besloot ze haar ervaringen te verwerken in het boek Koningskind (2014) wat ze in eigen beheer uitgegeven heeft en waar inmiddels meer dan 350 exemplaren van zijn verkocht. Ook geeft Renate regelmatig lezingen over dit onderwerp.  

In haar praktijk Vedanta begeleidt Renate mensen bij groei- en ontwikkelingsprocessen. Renate weet veel over de 'Twilight Zone', het gebied tussen hemel en aarde. Ze gebruikt in de begeleiding haar heldere vermogens (zien, horen, weten, voelen en ruiken), waardoor ze vrij snel de essentie van iets naar voren weet te halen. Daarnaast weet ze veel over verwerkingsprocessen en hoe bepalend het is voor de rest van je leven welke keuzes je daarin maakt. Ze heeft een drang om haar ervaringen te delen om mensen hier bewust van te maken. Dit kan ze goed kwijt in haar passie schrijven en het begeleiden van mensen op haar eigen unieke manier.E-mailen
Map
LinkedIn